طراحی انگشتر از روی یک کتیبه گچبری شده قصر الحمرا اسپانیا
برای طراحی انگشتر با نقش شکوفه بادام کتیبه قصر الحمرا اسپانیا استفاده شده است. این طرح به دلیل ریشه های ایرانی نقش های آن انتخاب شده است.
تاریخچه ورود بادام به اسپانیا
اعتقاد بر این است که منشاء بادام در خاورمیانه، ایران است و هزاران سال است که در این منطقه کشت میشود.
بادام از اهمیت فرهنگی قابل توجهی در جوامع مختلف برخوردار است. مثلا شکوفه بادام به عنوان الهام بخش طراحی منورا، نمادی در معبد مقدس بود. یا در نمادگرایی مسیحی، شاخه های بادام اغلب نشان دهنده عیسی و مریم هستند که اهمیت نمادین بادام را بیشتر برجسته می کند.
- بادام یکی از اولین آجیل های درختی است که اهلی شده بود. شواهد نشان می دهد که بادام در سال های 3000 تا 2000 قبل از میلاد در نواحی شرق مدیترانه کشت می شد. این دوره زمانی مربوط به عصر برنز اولیه تا میانه است که توسط امپراتوری های اولیه در خاور نزدیک باستان مشخص می شود.
- در مصر باستان، دوره سلسله اولیه با پادشاهی قدیم دنبال می شود. حتی در مقبره توتانخامن (حدود 1325 ق.م) بادام نیز یافت شد.
- بعدها بادام از مسیرهای تجاری به اروپا راه یافت. یونانیان و رومیان باستان از کشت و مصرف بادام استقبال کردند و از بادام به عنوان یک کالای لوکس در جشن ها و مراسم مختلف استفاده می شد.
- در زمان ورود اعراب درختان بادام زیادی در اسپانیا کاشته شد، و هنگامی که درختان هر سال در ماه فوریه شکوفا می شدند، دره های اندلس به نظر می رسید که پوشیده از برف هستند و تصویری شاعرانه به وجود می آوردند که شاعران اندلس دوست داشتند.
در دوره قرون وسطی، مورها نقش مهمی در معرفی بادام به اسپانیا داشتند. آب و هوا در مناطقی مانند اندلس برای کشت بادام مساعد بود و اسپانیا تبدیل به یکی از مراکز مهم کشت بادام در اروپا شد و در اواسط قرن هجدم این میوه درختی توسط مبلغان اسپانیایی (پدرهای فرانسیسکن) از اسپانیا به کالیفرنیا برده شد. امروزه کالیفرنیا یکی از تولیدکنندگان بزرگ جهانی بادام است.
نقش بادام در فرهنگ بومی اسپانیا
درختان بادام که قرن ها پیش از دریای مدیترانه به شمال آفریقا و جنوب اروپا آورده شدند. تبدیل به بخشی منظم از رژیم غذایی مدیترانه ای شد. این به دلیل غلظت بالای مواد مغذی که در بادام وجود دارد و منبع خوشمزه ای از چربی های سالم و پروتئین گیاهی هستند.
خاک خشک اسپانیا و آفتاب دریای مدیترانه باعث می شود تا بادام هایی که در این ناحیه کشت می شده اند طعم شیرین و لطیفی داشته باشند.
ورود بادام به اسپانیا، فرهنگ عربی را به همراه خود آورد و ترکیبی زیبا از سنت ها و فرهنگ ها را ایجاد کرد. این ترکیب فرهنگی تنها در تغذیه و طب سنتی محدود نمی شد و خیلی سریع جایگاه ویژه ای در هنر معماری و تزئینات ساختمانها و بناهای معتبر این سرزمین به وجود آورد.
همانطور که ترکیب بادام پخته شده در روغن زیتون سنتی اسپانیایی و سپس پاشیدن نمک، لقمه ای غیر قابل مقاومت و متعادل در سفره غذایی اسپانیایی ها ایجاد کرد به همان نسبت ارتباط معناداری بین نقوش سنتی اسلامی و موریشی به وجود آمد و مورد پذیرش جامعه قرار گرفت.
علاقه به درختان بادام و شکوفه های آن در نزد مردم اسپانیا بقدری شدت یافت که بر روی دیوارهای قصرها و مساجد اندلس نقش شکوفه ها، برگها، میوه و مغز بادام توسط هنرمندان به زیبایی گچبری شدند.
یکی از کتیبه های زیبایی که تصویر آن را در زیر می بینید، نقش شکوفه های بادام قصر الحمرا اسپانیا گچبری شده است که من برای طراحی انگشتر با نقش شکوفه بادام کتیبه قصر الحمرا اسپانیا از آن استفاده کردم.

چرا بادام را روی دیوارهای قصرها و مساجد طراحی کردند؟
در قدیم بادام به جهت مواد مغذی و دارویی اهمیت بسیاری داشته است بخصوص روغن بادام که برای التیام و بهبود زخمهای شدید بسیار اهمیت داشته است و توسط حکیمان و پزشکان برای پانسمان زخم تجویز می شدند.
با توجه به اینکه اندلس در مرز بین اروپا و دولت اسلامی آن زمان قرار داشته و مدام درگیر جنگهای بسیار بوده است، به نظر می رسد دولتمردان آن زمان برای در دسترس داشتن روغن بادام برای بهبود زخمهای سربازانی که در جنگها بر اثر تیر و شمشیر زخمی می شدند، دستور داده بودند تا درختهای بادام بسیاری کاشته شود.
اهمیت کاشت درخت بادام به حدی بود که روی دیوارهای قصرها و مساجد معتبر اندلس پر از نقش و نگار شکوفه و برگهای بادام است.
در طراحی انگشتر با نقش شکوفه بادام کتیبه قصر الحمرا اسپانیا دقیقا طرح این گچبری اجرا شده است تا یاد و خاطره هنرمندی که این طرحها را طراحی و اجرا کرده است بار دیگر زنده شود. برای دیدن طرح های دیگر می توانید اینجا را کلیک کنید.



